Megosztás
00:00
00:00

Petr
Blažek

Történész, az antikommunista ellenállás történetének szakértője 

Szinte lehetetlen Jan Palach történelmi személyét illetően nála autentikusabb szakértőt találni a történészek körében. Petr Blažek szakmai érdeklődése ugyanis egyben az ellenállás és az ellenzékiség megnyilvánulása a cseh és a lengyel kommunista rezsimekkel szemben. Szenvedélyesen folytatja egy életen át a kutatást Jan Palach önfeláldozásával kapcsolatosan. A mártíromság 40. évfordulójának tiszteletére írt könyv társszerzője, és a Jan Palach ’69 című kiállítás előkészítője volt.

Petr Blažek cseh-történelem szakon végzett a tanárképző főiskolán Hradec Královében, majd további történelmi stúdiumokat folytatott a prágai Károly Egyetemen. 2008 óta a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársa. Számos tudományos és ismeretterjesztő cikk, valamint oktatási kiadvány szerzője. Az Olthatatlan című trilógia vezető történész szakértője.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.