Megosztás
00:00
00:00

Olbram
Zoubek

Szobrász, Jan Palach halotti maszkjának készítője 

A maszkkészítés ötlete nem volt új Zoubek számára. Már iskolásként is készített egy különleges tablót, amelyre a diákok és a tanárok arclenyomatai kerültek. Mind közül a legismertebb munkájának, Jan Palach halotti maszkjának ötlete váratlanul merült fel – Olbram Zoubek hitte, hogy ezzel tehet a legtöbbet a bátor diák emlékének megőrzéséért. Zoubek, az egyik legjelentősebb kortárs cseh szobrászművész, 1926. április 21-én született Prágában. Diákévei alatt aktívan harcolt a prágai barikádokon. A háború után a Prágai Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait Josef Wagner professzor tanítványaként, és a diploma megszerzése után restaurátorként és szobrászként kezdett el dolgozni.

Munkásságára nagy hatással volt az ötvenes évek végén tett görögországi útja. Ebben az időben szó szerint beleszeretett az ókori művészetbe. Arról, hogy a helyes művészi utat választotta, akkor kapott visszaigazolást, amikor lehetősége nyílt a legendás svájci szobrász, Alberto Giacometti műveinek megtekintésére is. Hasonlóan Olbram Zoubek művészetéhez, az ő munkáit is a szokatlanul megnyújtott idomok jellemzik.

Első, Eva Kmentova szobrászművésszel kötött házasságából két gyermeke született. Fia, Jasan az apja nyomdokaiba lépett, és szobrász lett. Olbram Zoubek legismertebb művei: a már említett Palach-maszk, Jan Zajic halotti maszkja és a Kommunizmus áldozatainak emlékműve a prágai Petřín-hegyen. Zoubek jelenleg felváltva él prágai vagy litomyšli otthonában, és aktívan dolgozik.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.