Megosztás
00:00
00:00

Jan
Palach

Egy történészhallgató 

Jan Palach történészhallgató 21 éves korában felgyújtotta magát. Ezzel a cselekedettel tiltakozott az ellen az általános apátia ellen, amelybe a cseh nemzet az 1968–as szovjet invázió után süllyedt. Az ellenállásnak ezen tragikus formája mélyen megrázta mind a cseh, mind a külföldi közvéleményt. Sokakat máig felkavar Palach tettének emléke.

A www.vernyzustanu.cz honlapon azoknak az embereknek az őszinte és hiteles vallomásai olvashatóak, akik tanúi voltak Jan Palach tettének. Olyan emberek különleges történetei ezek, akiknek életén örökre nyomot hagyott a politikai harc, a szovjet bevonulás, valamint az azt követő normalizálódás időszaka.

Jan Palach vállalkozó családba született, és az első Csehszlovák Köztársaság hazafias szellemében nevelkedett. A Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, később átjelentkezett a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarára tanulni. A barátai szerint Jan alapvetően csendes fiatalember volt, nagyon határozott nézetekkel a világról, és aktívan részt vett a diákéletben. Nagyon pozitív nézeteket vallott a Szovjetunióról, leningrádi és kazahsztáni építőtáborok szervezésében is szerepet vállalt. Aztán eljött 1968 ősze, és minden megváltozott. Palach részt vett több, az invázió és a megszállás ellen tiltakozó tüntetésen, és olyan radikális cselekedeten kezdett gondolkozni, amely felrázhatja az embereket. 1969. január 16-án, a prágai Nemzeti Múzeum előtt felgyújtotta magát.

Olyan ismert cseh embereket kértünk meg arra, hogy osszák meg velünk az emlékeiket, mint Madeleine Albright, Kamila Moučková, Vlasta Chramostová, Stanislav Milota, Olbram Zoubek, Věra Čáslavská, Jiří Stránský, Jiřina Šiklová. Megszólalnak Jan Palach egykori diáktársai és még sokan mások is. A személyes hangú interjúk emlékek és megélt tapasztalatok sokaságát idézik fel, amelyek jól mutatják be a kommunista időszak legfontosabb történelmi eseményét.

A Věrný zůstanu (Örökre hű maradok) című projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából az Olthatatlan (Hořící keř) támogatására, A drámasorozat az elismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland nevéhez köthető.A honlap kiemelt támogatója Prága városa és annak polgármestere, Bohuslav Svoboda MD.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.