Megosztás
00:00
00:00

Ivan
M. Havel

Tudós, a Civil Fórum (Občanské fórum) társalapítója 

1969 tavaszán Ivan M. Havelnek sikerült elhagynia Csehszlovákiát, és megkezdhette doktori tanulmányait a tekintélyes kaliforniai Berkeley Egyetemen. Senki sem gondolta, hogy valaha is visszatér hazájába.

A hajdani köztársasági elnök, Vaclav Havel öccse 1938. október 11-én született. Egész életét a tudománynak szentelte. Automatizálásból és számítástechnikából diplomázott a Cseh Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, amit a Berkeley Egyetemen szerzett doktorátus követett. Végül a mesterséges intelligencia témakörében habilitált a Károly Egyetem Orvosi Karán. Éveken keresztül a Csehszlovák Tudományos Akadémián dolgozott. Bár a Charta 77-et nem írta alá, lakásán privát szemináriumokat tartott, és részt vett a szamizdat irodalom terjesztésében is. Egyike volt a Civil Fórum alapítóinak, és 1990 óta a Vesmír című tudományos ismeretterjesztő magazin szerkesztője. Jelenleg a Károly Egyetem docense, az Elméleti Tanulmányok Intézetében dolgozik.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.