Megosztás
00:00
00:00

Hubert
Bystřičan

Jan Palach évfolyamtársa és barátja 

Néhány órával önfeláldozó tette előtt Jan Palach egy képeslapot küldött barátjának, Hubert Bystřičannak rajta egy búcsúüzenettel. A Palach-nál néhány évvel idősebb Hubert negyedéves hallgató volt a Prágai Közgazdasági Egyetemen, amikor összebarátkoztak. Bystřičan aktív szervezője volt a külföldi szakmai gyakorlatoknak mind a Szovjetúnióba, mind Franciaországba, ahová - neki köszönhetően - Jan Palach is eljutott 1968-ban. 1967 nyarán Kazahsztánba is ellátogattak együtt. Hubert testvére, Jiří itt készítette el azt a filmet – az egyetlen fennmaradt felvételt –, amelyen Palach élve látható. Hubert 1968 júniusában fejezte be egyetemi tanulmányait Prágában, majd munkája miatt Kladnóba költözött, ahol jelenleg is él feleségével.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.