Megosztás
00:00
00:00

František
Zahrádka

Cserkész, az anti-kommunista ellenállás tagja 

Alig múlt 18 éves, amikor 1949 telén tizenegy embert segített átkelni a Šumava-hegységen, hogy a szabad világba szökjenek. Életfilozófiája: mindig harcolj a gonosszal, bármilyen formát is öltsön. František Zahrádkát, egy Itáliában szolgált légiós veterán gyermekét, hősies harcáért hosszú évekig tartó börtönbüntetéssel, kis híján kivégzéssel honorálta a () rendszer.

František 1930. október 30-án született Děčínben. A második világháború alatt a dél-cseh határvidéken élt, a béke beköszöntével egyből csatlakozott a České Budějovice-i cserkészcsapathoz. Pár évvel később már aktív résztvevője a cserkészek ellenállási tevékenységének: embereket csempész át a határon, tiltott szövegeket nyomtat és röpcédulákat terjeszt. 1949 decemberében a hatóságok letartóztatják, és húsz év börtönbüntetésre ítélik.

Hosszú éveken át uránbányák szolgálnak otthonául, ahol František sokszor embertelen körülmények között dolgozott a radioaktív érc kitermelésén. Amíg a büntetését töltötte, édesapja és édesanyja is meghalt. 1962-es kiszabadulását követően nem volt hová mennie, így munkát vállalt egyik büntetési helyén, egy Příbram melletti uránbányában. Itt dolgozott villanyszerelőként egészen nyugdíjba vonulásáig.

1968-ban Příbramban is létrejött a K321 helyi szervezete, egyik alapítója František Zahrádka volt. A bársonyos forradalom után társalapítója volt a politikai foglyok szövetsége helyi tagozatának. Részt vett a Harmadik Ellenállás Múzeuma és a Příbram melletti háborús emlékmű létrehozásában. Életútja elismeréseként František Zahrádka több kitüntetést kapott, többek között a Masaryk Emlékérmet is.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.