Megosztás
00:00
00:00

Dana
Němcová

Pszichológus, a Charta 77 korábbi szóvivője 

Élete során nagyon sok mindennel foglalkozott: volt pszichológus, a rendszer ellenzéke, emberi jogi harcos, országgyűlési képviselő éppúgy, mint takarítónő, gondnok vagy rab. Bármit is tett, egy dolog biztos volt: hét gyermek édesanyja.

Dana Němcová 1934. január 14-én született a Szudéta-vidéken, pedagógus család gyermekeként. Az ötvenes években a prágai Károly Egyetemen pszichológiát tanult. Az 1968-as szovjet megszállást követően pár hónapra Ausztriába menekül, végül azonban a hazatérés mellett dönt. Az elkövetkező évek az anyaságról szólnak: tizenegy év leforgása alatt ad életet hét gyermekének. 1977-ben az egyik első aláírója a Chartának, és ő lesz a mozgalom szóvivője. Több hónapot börtönben tölt államellenes izgatás vádjával. 1990-ben egyike volt a Civil Fórum társalapítóinak, és rövid ideig parlamenti képviselőként is tevékenykedett. Érdeklődésének előterében mindig a civil társadalom állt, elsősorban a menekültek, az igazságtalanul üldözöttek megsegítésével foglalkozott. Dana Němcová az elnöke Olga Havel alapítványának, a Jóakarat Bizottságnak.

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.