Megosztás
00:00
00:00

Agnieszka
Holland

Filmrendező 

A sors különös fordulatának köszönhetően Csehszlovákiában élte meg a cseh történelem egyik legfontosabb pillanatát, a Prágai Tavaszt és a Varsói Szerződés csapatainak bevonulását. Jan Palach 1969-es önkéntes mártírhalálát követően személyesen is átélhette a nemzeti érzések különös hullámzását. A közelmúltban filmet is készített erről.


Filmográfia:
Vidéki színészek (1980)
Robbanásveszély (1980)
Magányos nő (1981) 
Keserű altatás (1985) 
Megölni egy papot (1988) 
Európa, Európa (1990) 
A titkok kertje (1993)
Teljes napfogyatkozás (1995) 
Washington Square (1997)
A harmadik csoda (1999)
A gyógyító (2001)
Beethoven árnyékában (2006)
Janosik: Egy igaz történet (2009)
A város alatt (2011) 
Olthatatlan (2012)

Örökre
Hű Maradok
Olyan emberek tanúságtétele, akik ott voltak.

Ez a weboldal megörökíti azon személyek hiteles és különleges emlékeit, akik tanúi voltak Palach mártírhalálának. Érdekfeszítő történetek olyan emberektől, akiknek életét elkerülhetetlenül megváltoztatta a politikai boszorkányüldözés, a szovjet megszállás, majd az azt követő "normalizáció".

Felkértünk pár ismert közszereplőt, hogy találkozzanak velünk, és osszák meg a nyilvánossággal a történetüket. Az eredmény egy sor beszélgetés, tele őszinte emlékekkel, élményekkel és benyomásokkal, amelyek jól illusztrálják a kommunista hatalomgyakorlás fordulópontjait.

A projektet a 2FRESH ügynökség valósította meg az HBO Europe megbízásából, az ismert lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland rendezésében készült film kiegészítéseképp. A projekt Prága város önkormányzatának és Prága polgármesterének, Dr. Bohuslav Svobodának a pártfogásával valósult meg.

Olthatatlan

A három részes film, az Olthatatlan, amely az ismert lengyel művész, Agnieszka Holland rendezésében készült az HBO Europe számára, 2013. március 3-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Az HBO Europe történetének legátfogóbb és legigényesebb vállalkozása a közelmúlt cseh történelmének olyan szakaszáról szól, amelyről eddig nem készült játékfilm.

A mű annak a felkavaró pillanatnak a felidézésével kezdődik, amikor Jan Palach felgyújtja magát 1969. január 16-án, a szovjet megszállás elleni tiltakozásul.

A történet egy fiatal ügyvédnőről szól, aki Jan Palach édesanyját képviseli egy befolyásos kommunista pártvezetővel szemben, és bepillantást nyújt a korabeli cseh társadalomban végbement változásokba, a Palach temetésén megnyilvánuló csendes tiltakozástól az egyre növekvő apátián át, a lassan meginduló "normalizálódásig".

Turn Your Tablet on landscape.